Konferencja "Psychoonkologia w leczeniu onkologicznym – teoria i praktyka” odbyła się w Kamiennej Górze 17 maja 2014.

Wykład na temat „Praktyczny, wszechstronny i wewnętrznie spójny program interwencji psychoonkologicznej – współczesna Terapia Simontonowska” wygłosił dr Mariusz Wirga – lekarz psychiatra mieszkający na stałe w USA, dyrektor ds. medycznych onkologii psychospołecznej w Instytucie Onkologii w Centrum Medycznym Long Beach Memorial w long Beach w Kalifornii, światowy ekspert w dziedzinie psychoonkologii, od kilkunastu lat propagujący w Polsce Terapię Simontonowską.

O poznawczo – behawioralnym podejściu radzenia sobie z bólem i innymi dolegliwościami fizycznymi mówił dr nauk med. Maciej Skibiński z Poznania – psycholog, psychoterapeuta poznawczo – behawioralny, certyfikowany terapeuta, superwizor i terapeuta Terapii Simontonowskiej, natomiast Marta Stefaniak z Poznania – trener, coach podzieliła się z uczestnikami konferencji zagadnieniami komunikacji w relacji lekarz – pacjent z diagnozą onkologiczną.

Gośćmi specjalnymi na konferencji byli: dr Aleksandra Wirga z USA, dr Elżbieta Wirga i dr Zdzisław Wirga z Poznania, Pani Ewa Kocemba – Starosta Kamiennogórski, Pan dr Wojciech Kowalski – jedyny reprezentant lokalnego środowiska lekarzy. Wśród uczestników były również osoby spoza Kamiennej Góry: psycholożki, psychoonkolożki i terapeutki z Wrocławia oraz z Wałbrzycha, pielęgniarki z Kowar oraz Pacjenci Poradni Psychoonkologicznej z Chocianowa, z Jeleniej Góry i z Wrocławia.

W konferencji uczestniczyło ponad 80 osób (tyle mieści sala w Muzeum Tkactwa). Liczne maile, telefony i sms-y z gratulacjami dla organizatorów wyrażają potrzebę propagowania wiedzy psychoonkologicznej oraz podziw dla niezwykłych kompetencji, komunikatywności, otwartości i serdeczności dr Mariusza Wirgi.

Na trzeciej konferencji „Rak – wyrok czy wyzwanie?” z wykładami wystąpili: Anna Jelenik z Wrocławia – psychoonkolog, Beata Pietrzak z Wałbrzycha – psycholog z praktyką psychoonkologiczną, dr Adam Majewski z Wałbrzycha – chirurg onkolog, Zdzisław Smektała z Wrocławia – felietonista, dziennikarz oraz Inka Weksler – terapeutka. W konferencji wzięli udział lekarze, pielęgniarki, rehabilitanci, pacjenci z diagnozą onkologiczną, wolontariusze Poradni, osoby zainteresowane tematem.

Druga konferencja – „Psychoterapia raka w Programie doktora Carla Simontona” miała miejsce 26 marca 2009 i została przeznaczona dla personelu medycznego szpitala powiatowego i wolontariuszy Poradni. Wykłady na obu konferencjach wygłosił dr Mateusz Tylko z Wrocławia.

_______________________________________________________________________________________________

Pierwsza konferencja – „Psychoonkologiczny Program Simontona w leczeniu choroby nowotworowej” odbyła się 28 września 2008 z okazji otwarcia Poradni Psychoonkologicznej. Uczestniczyli w niej pracownicy służby zdrowia i wolontariusze.