Pustelnik, maj 2013

Sesja odbyła się w maju, w Gospodarstwie Agroturystycznym „Pustelnik” w Pustelniku – miejscu przyjaznym ludziom i przyrodzie. Uczestniczyło w niej dziesięcioro Pacjentów i pięć osób wspierających z całej Polski (Białystok, Krynica Morska, Częstochowa, Opole, Jelenia Góra, powiat kamiennogórski).

Wśród wczesnomajowej zieleni, w ciszy i pachnącym czeremchami powietrzu, w aurze sprzyjającej budzeniu się radości, ufności, nadziei „oglądaliśmy” chorobę z wielu stron. Odkrywaliśmy niezdrowe myśli i przekonania, rozluźnialiśmy napięte mięśnie, szukaliśmy odpowiedzi na pytanie: „co ja mogę teraz zrobić, żeby poczuć się lepiej?”, poznawaliśmy zasady mądrego karmienia siebie, uczyliśmy się myśleć zdrowo. Przekonaliśmy się, że głęboki, masujący śmiech natychmiast podnosi poziom życiowej energii i wspaniale poprawia nastrój. Śmialiśmy się tak, jak tego uczy dr Mariusz Wirga: „haha, hehe, hi hi…” itd. – używając kolejnych samogłosek (także nosowych). Dla wszystkich było to nowe doświadczenie – bardzo radosne!

Dzień zaczynaliśmy od gimnastyki rehabilitacyjnej, prowadzonej przez Panią Kasię Gucwę, a co drugi dzień Pani Małgosia Nosal uczyła nas maszerowania z kijkami (Nordic Walking). Wspaniała pogoda sprzyjała długim spacerom, więc przy tak intensywnym zdrowym ruchu apetyty dopisywały wspaniale. Różne wcześniejsze zalecenia dietetyków przestały obowiązywać wobec wiejskich serów, masła, śmietany, jajek czy pasztetu z kaczki z żurawiną.

Poprawa samopoczucia i nastroju, wyrażana przez uczestników każdego dnia upewniła organizatorów sesji, że „warto było”.

Dziękujemy Państwu Małgosi i Tomkowi Wernickim za serdeczność, dobrą atmosferę i wspaniałą kuchnię!